گزارش بلاگ سان؛

لزوم توجه به موضوع افزایش جمعیت سالمندی در برنامه های دولت آینده

بلاگ سان: یکی از نیازهای جدی در ارائه برنامه های دولت آینده توجه به ساخت و گسترش زیرساخت های دوره سالمندی است؛ چونکه از 10 سال آینده ما با بحران افزایش جمعیت سالمندی رو به رو خواهیم شد.

لزوم توجه به موضوع افزایش جمعیت سالمندی در برنامه های دولت آینده

خبرگزاری مهر - گروه جامعه: سن سالمندی در کشورهای کمتر توسعه یافته ۵۵ سال، در کشورهای درحال توسعه ۶۰ سال و در کشورهای توسعه یافته ۶۵ سال در نظر گرفته شده است. جمعیت سالمندان در ایران در سال ۹۷، به ۱۰ درصد جمعیت کشور رسید و پیش بینی این است که سال ۱۴۲۱، جمعیت سالمند ایران ۲ برابر می شود و در سال ۱۴۳۵، جمعیت سالمندی از ۳۳ درصد عبور می کند. این شتاب سالمندی در جهان کم نظیر است.
این اطلاعاتی است که کمتر از یک سال قبل حسام الدین علامه رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان ارائه داد. این روزها بیشتر کارشناسان حوزه سالمندی هشدار می دهند که «اگر برنامه ریزی جدی برای دوره سالمندی و پیری جمعیت نشود، کشور گرفتار بحران می شود و این که زیرساخت های کشور آماده پذیرش مقوله سالمندی نیست».
با این همه در مجموع سخنان داوطلبان شاخصی که در انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری ثبت نام کردند، کمتر از یک درصد سهمی برای سالمندان و آن هم نه بطور مستقیم درباب چالش جدی و قطعی پیش رو، می بینیم و این در شرایطی است که دولت آینده بیشترین سهم را در ساختن زیرساخت های مورد نیاز دوره سالمندی برای رسیدن به دورانی که با رشد جمعیت سالمندی رو به رو خواهیم بود دارد.
در مجموع سخنان داوطلبان شاخصی که در انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری ثبت نام کردند، کمتر از یک درصد سهمی برای سالمندان و آن هم نه بطور مستقیم درباب چالش جدی و قطعی پیش رو می بینیم و این در شرایطی است که دولت آینده بیشترین سهم را در ساختن زیرساخت های مورد نیاز دوره سالمندی برای رسیدن به دورانی دارد که در حقیقت با رشد جمعیت سالمندی رو به رو خواهیم بود
به عبارت دیگر یقیناً یکی از با اهمیت ترین برنامه های رییس جمهور آینده باید توجه و داشتن برنامه ای مشخص برای توسعه زیرساخت های مورد نیاز سالمندی از خدماتی تا رفاهی و بهداشتی و… باشد.
به صورت نمونه نمی توان از نظر دور داشت که چهره سالمندی که از ۱۰ سال آینده مشاهده خواهیم کرد شباهتی با چهره سالمندی که امروز مشاهده می نماییم ندارد. یکی از این تفاوت ها در بحث تجرد قطعی سالمندان است. هم اکنون حدود ۸۰ هزار سالمند داریم که گرفتار تجرد قطعی هستند و ۷۰۰ هزار نفر بین ۳۵ تا ۴۰ سال و ۷۰۰ هزار نفر بین ۴۰ تا ۴۵ سال هستند که ازدواج نکرده اند و در کل یک میلیون و۴۰۰ هزار نفر میانسال داریم که ازدواج نکردند و با این شرایط در ۲۰ سال آینده حدود یک میلیون نفر به تعداد افرادی که تجرد قطعی دارند، افزوده می شود. این تجرد قطعی در دوره سالمندی با خود نیازهایی می آورد که یک سالمند دارای همسر و فرزند ندارد. این که آیا دولت برنامه ای برای این وضعیت دارد یا نه سوال مهمی است.
از سوی دیگر بعد خانوار به ۳.۳ درصد در سال ۹۵ رسیده است و هم اکنون جامعه سالمندی ما در خانواده هایی زندگی می کنند که حدود ۴ فرزند دارند، اما در سالهای آتی تعداد فرزندانی که می خواهند از والدینشان نگهداری کنند، کاسته می شود. بحث هایی چون امید به زندگی، مسائل اقتصادی سالمندان، عدم وجود مراکز رفاهی مخصوص سالمندان، مواجهه با پدیده سالمندی ۲۰ تا ۳۰ درصدی و… در کدام بخش از برنامه های کاندیداهای نهایی جای خواهد گرفت؟
حسام الدین علامه رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان در گفتگو با خبرنگار مهر درباره لزوم توجه جدی کاندیداهای ریاست جمهوری به مقوله پیری جمعیت و داشتن برنامه درباب تامین زیرساخت های سالمندی اظهار داشت: تقریباً کارهای زیرساختی انجام شده در کشور برای مواجهه با سالمندی که در دهه دوم قرن پیش رو رخ می دهد، نزدیک به هیچ است و علت این قضیه عدم عزم جدی قانونگذاران و مجریان و عدم توجه همه جانبه هیات دولت به موضوع سالمندی است.
نیاز کشور برای توسعه زیرساخت های سالمندی
وی افزود: با وجود مصوبه هیات دولت در خصوص تشکیل شورای سالمندان، در ۵ دولتی که پس از مصوبه شکل گرفته هیچ جلسه ای با حضور رییس جمهور برگزار نشده و با وجود تاکید بر حضور حداقل ۱۲ وزیر در جلسه ملی سالمندان به غیر از وزیر رفاه هیچ وزیری در این نشست شرکت نکرد و تنها یک جلسه در سطح معاونین وزیر سال قبل تشکیل شد. از جانب دیگر ساختاری برای هماهنگی بین بخشی و راهبری امور سالمندان وجود ندارد. منظورم از سالمندان لزوماً سالمندان لطمه پذیر نیست، بلکه سالمندانی که در بطن جامعه و خانواده هستند منظورم است.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان اظهار نمود: در مورد حوزه سالمندی ما قوانین الزام آور و برنامه های الزام آور مصوب مجلس نداریم و بیشتر مباحث بصورت شعاری و کلیشه ای و حداکثر بعنوان تعهد اخلاقی و مسئولیت اجتماعی مطرح گردیده است. ما شدیداً به الزامات قانونی در این عرصه نیاز داریم.
علامه بیان نمود: آخرین مهلت کشور برای درست کردن زیرساخت های کشور و آمادگی همه جانبه برای عوارض پیری جمعیت در ارتباط با دو دولت پیش روست و انتظار می رود کاندیداها بصورت ویژه در این عرصه برنامه های خودرا اعلام و تبیین کنند. لازم است رسانه ها و فعالان حوزه اجتماعی این مهم را از کاندیداها پیگیری کنند.
وی اظهار داشت: طبق پیش بینی فقط ۵ میلیون سالمند تنها در دو دهه آینده خواهیم داشت. پدیده سالمندان رها شده به دلیل تجرد قطعی و یا لطمه اجتماعی طلاق فاقد همسر و فرزند بسیار جدی است و خیلی از سالمندان نیز تک فرزند هستند و تصور کنید در صورت ازدواج این تک فرزندها با هم در حقیقت یک زوج باید نگهداری از ۴ سالمند را به عهده بگیرند. نگهداری این افراد در بستر اجتماع و درون خانواده سخت خواهد شد و آیا زیرساخت خدمات داوطلبانه و در منزل و مراقبت میان مدت وجود دارد؟
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان بیان نمود: مشاوران کاندیداها به برنامه ای برای ایجاد زیرساخت هایی که ۱۰ سال طول می کشد تا در کشور اجرائی شود فکر کنند تا کشور را از بحران قطعی پیش رو نجات دهیم.
وی درباب نیازهای زیرساختی، اظهار داشت: ما نیاز شدیدی به بانک اطلاعات سالمندان داریم. یک پرتال جامع اطلاع رسانی برای ثبت اطلاعات سالمندان و طبقه بندی آنها که در مواقع بحران مثل همین دوره کرونا بشود از آن استفاده نمود. دومین بحث ورشکستگی صندوق های بازنشستگی و متناسب سازی حقوق مستمری بگیران تحت پوشش سازمان های حمایتی با هزینه های واقعی سالمندان است. نیاز به بیمه مراقبت طولانی داریم. تصور کنید حدود ۴۰ درصد جامعه امان بازنشسته حقوق بگیر و ۲۰ درصد هم تحت پوشش سازمان های حمایتی هستند و این میان ۴۰ درصد می مانند که باید برای آنها فکری کرد. در تمام دنیا بحث مستمری سالمندی نهادینه شده است.
علامه افزود: مهارت آموزی برای سالمندان، نیروی متخصص مورد نیاز سالمندی، توجه به بازنشستگی پلکانی جهت استفاده از تجارت بازنشستگان و ایجاد مهرهای سالمندی و یا مراکز روزانه سالمندی بعنوان مراکز رفاهی، غربالگری جدی در خانه های بهداشت برای سالمندان و مهم تر از همه ایجاد محیط دوستدار سلامت همچون حوزه هایی است که باید برای آنها از همین امروز برنامه داشت و همانطور که گفتم تامین زیرساخت آن ۱۰ سال به طول خواهد انجامید.



منبع:

1400/03/10
23:16:57
0.0 / 5
390
تگهای خبر: برنامه , خدمات , رسانه , شركت
این پست بلاگ سان را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات کاربران بلاگ سان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
sunblog