یادداشت،

تاکید رهبری بر استفاده از ظرفیت نخبگانی جوانان در مسائل راهبردی

به گزارش بلاگ سان عضو سابق شورای ملی نخبگان اظهار داشت: استفاده از نیروی جوان خصوصاً در زمینه نخبگانی با نگاه متفاوت در موضوعات اساسی و راهبردی، از محورهایی است که در دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان مشهود بود.

تاکید رهبری بر استفاده از ظرفیت نخبگانی جوانان در مسائل راهبردی

سید حمید جمال الدینی، عضو سابق شورای ملی نخبگان و عضو هیئت علمی دانشگاه در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری مهر قرار داد نوشت؛ «در آخرین دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان نکات مهمی قابل تامل است که می توان آنها را در ۴ دسته مورد بررسی قرار داد.
۱-تفاوت در نگاه به مقوله نخبگی در مقایسه با غرب
در نگاه مقام معظم رهبری نگاه حکمت محور به بنیاد نخبگان و نگاه «حکیم» بودن به «نخبه» برجسته است. در این نگاه برتری چرایی(whyness) بر چگونگی (whoness) وجود دارد و برخلاف هرم نیازهای مازلو هدف و اوج هرم، فقط رفاه اقتصادی و اجتماعی نیست بلکه کمال معنوی، اولوالالباب و الوالابصار جایگاه ویژه پیدا می کند. با این تفکر، نگاه نخبه به خلقت با ایمان به خالق و امید به آینده است. بدین سبب هدف از اصول آفرینش و بهره مندی از این اصول در علوم مختلف در راه رفع نیازهای بشری و حد اعلی رساندن به کمال است.
در این نگاه تعهد و تخصص، وظیفه، مسئولیت، برادری و برابری، تعلیم و تزکیه، قناعت، جهاد، شهادت، ایثار، ذات و تربیت، امید، تقوا و ایمان معنادار می شود. همچین در چنین تفکری، نوآوری در بستر خلاقیت با هدف حل مسائل و با اولویت ملی و بین المللی مدلول پیدا کرده و علم نافع، جایگاه خاص خودش را می یابد.
در این نگاه هرگونه تولید لطمه رسان (نه فقط تولیدی که منجر به کشتار شود) محکوم است چون هدف فقط کسب قدرت و ثروت نیست و ارزش های دیگر هم مدلول پیدا می کنند. در این نگاه اثربخشیImpact » » مفهوم پیدا می کند و نگاه فقط به خروجی و بازده ( Output و Outcome) نیست.
نکته قابل تامل این است که امروزه در دانشگاه های طراز اول جهان به موضوع حکمت و حکیم توجه خاص شده و استفاده از این عنوان در برنامه راهبردی دانشگاه ها مشهود است. به عبارتی دانشگاه ها از نظام نسل بندی (که یک نظام وارداتی برمبنای رفع نیاز مقطعی بوده، بطورمثال یک روز علم، مدلول خاص مقالات، یک روز ثروت، یک روز فناوری، یک روز رفاه و...)، خارج شده و هدف کلی (کمال ) را مبنا قرار داده و ارزش ها و سنجه ها را به سمت آن سوق داده اند. در این نگاه حکیم فردی است که در هر علمی نگاه حکمت محور به موضوع دارد.
۲-بازیادآوری تعهدات و تکالیف مسئولان در همه رده ها بصورت عام نسبت به نخبگان
نکته قابل تامل دیگر در دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان تاکید بر برگزاری جلسات با نخبگان و استفاده از ظرفیت آنهاست. چه بسا که ایشان هر سال با نخبگان نشست سالانه برگزارکرده و بابت این دیدار شکرگزاری می کنند. این تفکر در مقابل تفکری است که متاسفانه با نخبگان نشستی برگزار نمی گردد و یا اگر اجرا شود برای رفع تکلیف و در حد شعار است.
از سوی دیگر تاکید بر استفاده از نیروی جوان و در تطبیق با فرمایشات قبلی خصوصاً در زمینه نخبگانی با نگاه ها و سلایق مختلف خصوصاً در موضوعات اساسی و راهبردی، از محورهایی است که در دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان مشهود است و ایشان در جمع مدیران ارشد دولت نیز بر این نکته تاکید داشتند که از نخبگان با سلایق مختلف استفاده گردد و این خود نشان از دید عمیق ایشان به نخبگان دارد. ترویج این نگاه به نخبگان و رفع موانع کاری آنها بعنوان پارادیم ذهنی و اصل حکمرانی جمهوری اسلامی ایران موضوعی است که مقام معظم رهبری نگاه اکثریت و غالب مسئولان و مدیران را به سمت آن هدایت می کنند.
۳- جهت دهی به مرز دانش و آینده نگاری و توسعه کلید واژه های تخصصی
در کشورهای توسعه یافته رهبران سیاسی در اتاق های فکر و با حضور نخبگان با تاکید بر آینده نگاری، بر علومی که ممکنست برمبنای هزینه اثربخشی های مقطعی توجیه پذیر نباشد، تاکید می کنند. علومی که در بیست سال آینده یک کشور می تواند تاثیر عمیق و توسعه قابل توجهی را بوجود آورد. در حقیقت ایجاد جهت و جریان دراین زمینه ها، یکی از راهبردهای اصلی کشورهای توسعه یافته است.
این مهم در بیانات مقام معظم رهبری بعنوان یک شخصیت کاریزما نیز مشهود است که با آینده نگری نسبت استفاده از ظرفیت نخبگان برای توسعه علومی که در ۲۰ سال آینده افق های روشنی را ترسیم می کند تاکید دارند. در حقیقت استفاده از کلید واژه هایی چون هوش مصنوعی در همین راستا مفهوم پیدا می کند.
۴- بیان عوامل رانشی و کششی مهاجرت
در حوزه مهاجرت با دو مقوله روبرو هستیم:
الف. در تعریف واژه مهاجرت بسیاری آنرا به مفهوم خروج دائمی در نظر می گیرند اما مقام معظم رهبری فقط خروج بدون بازگشت، بدون عرق و کمک به وطن را به مفهوم خروج دائمی مدنظر قرار می دهند. در فهوی کلام مقام معظم رهبری مهاجرت میتواند با نگاهی گشایشی راهی برای رشد و پیشرفت باشد و نخبه برای مهاجرت به کشوری دیگر برود و باردیگر به کشورش برگردد که ایشان نخستین نفری بودند که با صدور مجوز برای نظام وظیفه (در موضوع تعهد خدمت سربازی) شرایطی را ایجاد کردند که سربازی توقفی برای ادامه تحصیل نباشد و این تصمیم بستری شد تا خیلی از افراد از ظرفیت های دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی خارج از کشور استفاده کنند و بتوانند علم خودرا با نگاه تعهد به کشور بالا برند.
ب. در موضوع مهاجرت نخبگان بر طبق مقدمات و ماخورات یکسری عوامل انگیزشی و رانشی مثبت و منفی وجود دارد که به طور کلی ۴ دلیل عوامل درونی ( دافعه و جاذبه) و عوامل خارجی ( دافعه و جاذبه ) را شکل می دهد. مقام معظم رهبری در موضوع مهاجرت به همه این موارد توجه ویژه دارند از عوامل رانشی خارجی مثل فرهنگ غربی و سواستفاده از نخبگی تا افزایش عوامل کششی درونی و حذف عوامل رانشی درونی.
در کلام مقام معظم رهبری بارها بر مقابله و حذف عوامل دافعه درونی همچون ایجاد یاس و ناامیدی، سوق دهی بدون مطالعه و برنامه ریزی به اصل خروج با نگاه قهر و بدون بازگشت و ترویج «ما نمی توانیم» در بین نخبگان جامعه تاکید گردیده است. انچه در این مسئله مهمست همانا افزایش عوامل کششی درونی برای نخبگان است که در امتداد رسیدن به این مهم می توان به مطالبی چون ایجاد ساختار تکریم نخبگان، توجه ویژه به دانشگاه ها برای انجام پروژه های ملی و اختصاص بودجه مناسب به آنها، توجه حاکمیت به نخبگان، تکلیف به دولتمردان برای بهره مندی از توان نخبگان، ایجاد شرایط افزایش امید به زندگی و خانواده محوری و اجتماع محوری در مقابل فرد محوری اشاره نمود.


منبع:

1400/09/12
11:35:34
0.0 / 5
535
تگهای خبر: برنامه , پروژه , جوانان , دانشگاه
این پست بلاگ سان را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات کاربران بلاگ سان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
sunblog