یادداشت مهمان،

ادعاهای واهی برای ایجاد محدودیت در ازدواج

تحلیل اشتباه از افزایش متقاضیان وام ازدواج و نسبت دادن آن به افزایش ازدواج نامتعارف منجر به اعمال محدودیت سنی برای متقاضیان وام شده كه در صورت تأیید ۳۰ درصد زوجین از این وام محروم می شوند.

ادعاهای واهی برای ایجاد محدودیت در ازدواج

خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه: ۲۷ خرداد ۱۳۹۹ رئیس جمهور به دنبال درخواست وزیر ورزش و جوانان برای اصلاح ضوابط سنی برای اعطای وام ازدواج، دستور انجام اصلاحات لازم برای اختصاص وام ازدواج فقط به افراد ۱۸ تا ۴۰ ساله را داد. بررسی ها نشان داده است استدلال وزارت ورزش برای این درخواست از اساس غلط است.
محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزیر ورزش و جوانان، مدتی است مخالفت خویش را با افزایش وام ازدواج اعلام نموده و خواستار محدودسازی آن شده است. تندگویان که در دی ۱۳۹۷ پیشنهاد وام ازدواج ۲۵ میلیونی را از سوی وزارتخانه متبوع خود اعلام نموده بود به ناگهان از سال ۱۳۹۸ آغاز به مخالفت با افزایش وام ازدواج کرد و به آمارهایی که هیچ وقت منابع آن اعلام نشد، استناد کرد.
«انتقاد از طرح افزایش مشوق های مالی برای ازدواج دختران زیر ۱۸ سال»، «نگرانی از سوءاستفاده از افزایش وام ازدواج برای معامله دختران»، «افزایش وام گره ای از ازدواج جوانان باز نمی کند»، «ازدواج های صوری به دنبال افزایش وام ازدواج»، «وام ازدواج، جوانان را بدهکار بانکی کرده است» و «افزایش وام ازدواج کمکی به افزایش ازدواج نکرده است» ازجمله مخالفت های بدون استدلال تندگویان با وام ازدواج بوده است.
در همین راستا و در ادعایی بدون منبع تندگویان در آذر ۱۳۹۸ اعلام نمود «به دنبال افزایش وام ازدواج در بعضی نقاط کشور کودک همسری ۴ برابر شده است.» مغایرت این ادعا با آمار و استدلال ها به حدی بود که وی مجبور به عقب نشینی از حرف خود شد و اعلام نمود: این آمار به میزان «ثبت ازدواج» در سنین مذکور اشاره نمی کند و فقط شامل «تعداد وام هایی» است که به افراد در این رده سنی پرداخت شده است، این آمار به مفهوم افزایش «کودک همسری» نیست، بلکه نشان دهنده افزایش تعداد افراد زیر ۱۵ سالی است که متقاضی دریافت وام ازدواج شده اند؛ این در شرایطی است که برخی سودجویان در جهت تشویش افکار عمومی و رسیدن به مقاصد خود، این اخطار آماری که برای توجه قانون گذار به ابهامات و نقصها و در نظر گرفتن نظارت های درست بر اجرای قانون داده می شود را به مباحثی چون کودک همسری و… مرتبط می کنند تا قانون گذار توجه لازم به نظارت قانونی در پرداخت این وام را نادیده بگیرد.
ارائه آمارهای بدون منبع تنها یک مرتبه در کارنامه تندگویان رخ نداده و سال ۱۳۹۸ در روز ملی ازدواج اعلام نمود: «طبق آمار صد درصد کودک همسری ها در آذربایجان شرقی به طلاق ختم شده است». اما هیچ وقت منبعی برای این آمار ذکر نکرد؛ در حالی طبق آمار سازمان ثبت احوال در سال های اخیر شمار ازدواج در سنین پایین در آذربایجان از شمار کل طلاق های این استان بیشتر بوده است!
قابل توجه است که تندگویان اعتقاد دارد وزارتخانه متبوع وی هیچ مسئولیتی در قبال قانون تسهیل ازدواج جوانان ندارد! وی ادعا می کند؛ به علت اینکه در قانون تسهیل ازدواج نامی از وزارتخانه و خصوصاً معاونت جوانان برده نشده، هیچ وظیفه ای در این قبال نداریم». حال و در سال ۱۳۹۹ هم اقدامات ضد تسهیل ازدواج از جانب معاونت امور جوانان ادامه داشته است.
بهار ۱۳۹۹ مسعود سلطانی فر، وزیر ورزش و جوانان، با پیگیری معاونت امور جوانان نامه ای برای رئیس جمهوری ارسال کرد و در آن ضمن تاکید بر اینکه افزایش وام ازدواج کمک شایانی به ازدواج نکرده است، ادعا کرد که با افزایش وام ازدواج متقاضیان دریافت ازدواج با میانگین سنی بالای ۶۰ سال و زیر ۱۵ سال افزایش یافته که به نظر وی ازدواج خارج از عرف سن مناسب فرزندآوری هستند. با این وجود و در اقدامی عجیب وزیر ورزش خواستار اعمال محدودیت سنی ۱۸ تا ۴۰ سال برای وام ازدواج شد که با استدلال اولیه خویش در تضاد بود.
رئیس جمهوری هم به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری و نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور دستور داد: «فوری آیین نامه و یا در صورت ضرورت قانون اصلاح گردد یا در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی مطرح شود که سن افراد متقاضی وام ازدواج صرفا ۱۸ تا ۴۰ سال باشد».
بررسی ها و آمارها نشان داده است که پیش فرض ها و تحلیل های اشتباه و سابقه مخالفت های مکرر معاونت امور جوانان با تسهیل ازدواج باعث این ادعای دروغ و اقدامی مخالف قانون اساسی شده است.
آمارها نشان می دهند که علاوه بر افزایش چندین برابری وام ازدواج در سال های گذشته تعداد ازدواج های در سنین پایین همواره رو به کاهش بوده است.


همان طور که در نمودار ۱ نشان داده شده است، در سال های اخیر علیرغم افزایش وام ازدواج، ازدواج های زیر ۱۵ سال کاهش داشته و تغییر مثبتی در ازدواج های بالای ۶۰ سال مشاهده نمی گردد. بررسی سهم ازدواج های زیر ۱۵ سال و بالای ۶۰ سال از کل ازدواج ها هم نشان داده است افزایش وام ازدواج سبب افزایش ازدواج در این سنین نشده است.

نمودار ۲: روند تغییرات وام ازدواج و سهم ازدواج های زیر ۱۵ و بالای ۶۰ سال از کل ازدواج ها
رد ادعای وزارت ورزش با بررسی نسبت پرداختی های وام ازدواج به کل مزدوجین در گروه های سنی مختلف هم روشن می شود.

نمودار ۳: روند تغییرات ازدواج زیر ۱۵ سال و متقاضیان وام ازدواج زیر ۱۵ سال


نمودار ۴: روند تغییرات ازدواج بالای ۶۰ سال و متقاضیان وام ازدواج بالای ۶۰ سال
همان طور که در نمودار ۳ و ۴ نشان داده شده است علیرغم روند نزولی ازدواج های زیر ۱۵ سال و ثبات ازدواج های بالای ۶۰ سال، به دلیل مشکلات اقتصادی نیاز مردم به وام ازدواج افزایش یافته و بعضی از مزدوجین که متقاضی وام ازدواج شده اند بیشتر شده است.
بررسی دیگر در ارتباط با وام ازدواج و ازدواج های در سنین موردنظر وزارت ورزش و جوانان سهم این ازدواج ها از کل ازدواج های کشور و سهم وام پرداختی به آنها از کل وام های ازدواج است.

نمودار ۵: سهم گروه سنی زیر ۱۵ سال از ازدواج های کل کشور و وام ازدواج پرداختی سالانه


نمودار ۶: سهم گروه سنی بالا ۶۰ سال از ازدواج های کل کشور و وام ازدواج پرداختی سالانه
همان طور که مشاهده می شود با وجود افزایش سهم پرداختی وام ازدواج به گروه های سنی زیر ۱۵ سال و بالای ۶۰ سال، در سال ۹۷ (به عنوان یکی از سال های با بیشترین پرداخت وام ازدواج) این پرداختی به ترتیب ۹ و ۴ برابر کم تر از سهم کل ازدواج های موردنظر به کل ازدواج های کشور است. افزایش اندکی هم که در سهم ازدواج های بالای ۶۰ سال رخ داده هنوز کمتر از سهم این ازدواج ها در سال ۱۳۸۸ است؛ زمانی که ۶ سال بعد از آن وام ازدواج آغاز به افزایش پیدا کرد.
آنچه در انتها باید گفت این است که تحلیل اشتباه از افزایش متقاضیان وام ازدواج و نسبت دادن آن به افزایش ازدواج نامتعارف منجر به اقدامی ضد تسهیل ازدواج شده است که در صورت تأیید آن ۳۰ درصد از زوجین در هرسال از دریافت وام ازدواج محروم می شوند.
عبدالله رسولی کارشناس جمعیت شناسی


منبع:

1399/04/12
13:45:22
5.0 / 5
1859
تگهای خبر: برنامه , جوانان
این پست بلاگ سان را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات کاربران بلاگ سان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
sunblog