گزارش بلاگ سان؛

ازدواج آسان قربانی شد

مشكلات مالی مردم و تأمین هزینه های هنگفت برای شروع یك زندگی مستقل یكی از موانع محكم در مقابل ازدواج جوانان در استان سمنان است دیواری كه روز به روز بر خشت ها و ارتفاع آن افزوده می شود.

ازدواج آسان قربانی شد

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- سمیه اصغری: دیوار بین جوانان و زندگی مشترک این روزها مدام در حال قد کشیدن است. هر روز شاهد افزایش وحشتناک قیمت ها در سطح شهرهای استان سمنان هستیم. چند وقتی می شود که نرخ طلا، لوازم خانگی، مسکن و حتی خوراک و پوشاک بر روی آسانسور تورمی ایستاده اند که فقط دکمه بالابر دارد و همین مساله هم دلهره ای را به جان جوانان قومسی انداخته تا آهنگ امتناع از ازدواج را کوک کنند.
شروع یک زندگی مستقل با کمترین هزینه و کمترین امکانات تا همین چند سال پیش هم میسر بود. زندگی ساده درعین حال باصفا و پر از محبت موضوعی بود که همین یکی دو دهه قبل هم تجربه اش برای همگان میسر می شد اما حالا هزینه های هنگفت برای شروع یک زندگی ساده به ترس و دلهره ای از آینده برای جوانان استان سمنان تبدیل گشته است.
در این بین چه باید کرد؟ دستگاه های فرهنگی و تبلیغاتی در این راستا چه اقداماتی انجام دادند؟ به راستی ازدواج آسان به چه معنا است؟ باوجود رسوم مختلف که هرساله به آداب و سنت های ازدواج تحت عنوان مُد اضافه می شود، ازدواج آسان روزبه روز کمرنگ تر و سخت تر می شود.
کاهش رغبت جوانان به ازدواج
یک جوان ساکن استان سمنان با اشاره به اینکه تورم و گرانی سبب شده تا خانواده ها برای جهیزیه دختر یا خرج ازدواج و مراسم عروسی واقعاً گرفتار مشکلات عدیده شوند، می گوید: قیمت تمام اقلام نسبت به دو سال پیش دو الی سه برابر شده یعنی ازدواج کردن هم در اصل دو الی سه برابر سخت تر شده است به عبارت دیگر شانس اقتصادی برگزاری یک مراسم عروسی سه برابر کاهش یافته و این سبب می شود تا رغبت جوانان کاهش پیدا کند.
سید محمد حسینی با اشاره به اینکه یک مراسم ازدواج برای خانواده دختر از بابت تهیه جهیزیه ساده ۵۰ و براب خانواده پسر برای خرید وسایل و ۷۰ میلیون تومان خرج بر می دارد، ابراز کرد: این مخارج جدای خانه است که امروز در شهرهای استان سمنان باید حداقل ۳۰ الی ۵۰ میلیون تومان بابت پول پوش و یک تا یک و نیم میلیون تومان بابت اجاره ماهانه کنار گذاشت.
وی اضافه کرد: شرایط آنقدر سخت شده که اگر جوان یا حتی خانواده او برای ازدواج سنگ اندازی کند نمی توان از او ایراد گرفت از طرفی آداب و رسوم غلط هم هستند که ازدواج را دشوار می کنند مسائلی چون اجبار به تهیه و خرید برخی مایحتاج عروسی که اصلاً ضرورتی ندارد.
خانواده ها و مسائل اقتصادی، دو دلیل اصلی مانع تراشی برای ازدواج
دیگر شهروند هم خانواده ها و مسائل اقتصادی را دو دلیل اصلی مانع تراشی برای ازدواج می داند و می گوید: اگر خانواده ها با عروس و یا داماد آینده رفتاری کنند که دوست دارند با فرزند خودشان توسط غریبه ها شوند، مشکلاتی از این دست پیش نمی آید.
نیازی با اشاره به اینکه در دین مبین اسلام هم تاکید شده که هرچیز برای خود نمی پسندی برای دیگران نپسند، تصریح کرد: خیلی از مانع های ازدواج ساخته و پرداخته ذهن خود ما مردم است و می توان آنرا با کمی ارتقای فرهنگی و درست بینی تغییر داد.
وی می افزاید: فرهنگ غلط نگاه اقتصادی با ازدواج به مثابه خرید و فروش یک کالا در حقیقت وهن یک زن و یک ازدواج در حد معامله یک شیء منقول است در نتیجه باید خانواده ها بدانند که شرایط اقتصادی به خودی خود مانع است و دیگر آنها باید مانع تراشی را کاهش دهند چونکه با این رسوم غلطی که ما داریم موانع تمام نخواهند شد فقط کاهش می یابند.
تجمل گرایی مانع اصلی ازدواج جوانان
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر اینکه هر پدیده اجتماعی وابستگی مستقیمی به عوامل مختلفی ازجمله، اقتصادی فرهنگی و اجتماعی دارد، تصریح کرد: شرایط اقتصادی و تجمل گرایی یکی از عوامل مهمی است که هم اکنون مانع از ازدواج جوانان می شود.
امیر بینایی بابیان اینکه تأمین جهیزیه و لوازم زندگی برای جوانان در شرف ازدواج بسیار پرهزینه است و در شرایط تحریم اقتصادی منجر به ایجاد مشکلاتی برای ازدواج می شود، اضافه کرد: در این شرایط باید با یک نگاه ویژه تری نسبت به خرید جهیزیه و ملزومات شروع یک زندگی داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه ساده زیستی فرهنگ دیرینه مردم بود که امروزه این فرهنگ دستخوش تغییرات و تحولات عظیمی شده است، تصریح کرد: جهیزیه سنگین و وسایل و تجهیزات ناکارآمد و مخارج سنگین برای برگزاری یک مراسم عروسی که صرفا در جهت تجمل گرایی انجام می شوند امروزه به یک معضل تبدیل گشته است.

اجرای طرح «باشگاه ارتباطی زوجین» در استان
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی بابیان اینکه اقدامات فرهنگی برای ترویج فرهنگ ازدواج آسان در استان تقویت می شود، خاطرنشان کرد: حمایت بخش دولتی و نهادهای مسئول در حوزه فرهنگی و اجتماعی در جهت تسهیل سازی امر ازدواج نقش مؤثری ایفا می کند.
بینایی با اشاره به اینکه تابحال برخی از دستگاه های فرهنگی خوب عمل کردند، خاطرنشان کرد: طرح «باشگاه ارتباطی زوجین» با همکاری و مشارکت ویژه اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان در دستور کار قرارگرفته است.
وی در ادامه بابیان اینکه عرضه شرایط ساده و ارزان قیمت خدمات در رابطه با ازدواج مهم ترین هدفی است که در این طرح دنبال می شود، اضافه کرد: بهره گیری از ظرفیت اتاق اصناف و سایر دستگاه های مرتبط برای اجرای این طرح از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
آمارهای طلاق غلط هستند
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استاندار سمنان با اشاره به عرضه آمارهای غلط درباره طلاق بیان نمود: استان سمنان در آمار طلاق رتبه ۲۳ را در مقایسه با سایر استان ها به خود مختص کرده است و خوشبختانه در دو سال قبل روند طلاق در این استان رو به کاهش بود البته مسائل مالی و برخی صدمه های اجتماعی ازجمله اعتیاد از عوامل مهم طلاق در استان هستند اما تقویت فعالیتهای فرهنگی اجتماعی ازجمله ایجاد پایگاه های مشاوره ای با کمترین هزینه برای زوج ها و اجرای طرح «همیار زندگی» ازجمله اقدامات مهمی است که در این راستا انجام شده است.
بینایی با اشاره به مشارکت و همکاری بهزیستی و سازمان های مردم نهاد برای اجرای این طرح تصریح کرد: بانک اطلاعاتی مشاوران و روان شناسان استان سمنان در این راستا تدوین شده است.
وی بابیان اینکه پدیده های اجتماعی صرفا مربوط به حوزه اجتماعی نیست و حوزه های مختلف ازجمله اقتصادی و فرهنگی در وقوع صدمه های اجتماعی مؤثر است، تاکید کرد: نهادهای فرهنگی و تشکل های مردمی باید در جهت مقابله با صدمه های اجتماعی همکاری کنند.
کاهش تجملات، آداب و سنن قدیمی و پرهزینه در امر ازدواج
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان هم در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره ترویج فرهنگ ازدواج آسان در جامعه امروزی تاکید کرد و تصریح کرد: ایجاد پایداری در ازدواج ها از دیگر مسائل مهمی است که باید فعالان فرهنگی و مذهبی در استان به آن رسیدگی کنند.
حجت الاسلام علی شکری بابیان اینکه کاهش تجملات و آداب و سنن قدیمی و پرهزینه نقش مؤثری در ترویج فرهنگ ازدواج آسان ایفا می کند، اضافه کرد: باید به سمت واجبات برای ایجاد یک زندگی مشترک و مستقل پیش روی نماییم.
وی با تاکید بر ضرورت پرهیز از تجمل گرایی و هزینه های هنگفتی که به خانواده عروس و داماد تحمیل می شود، تصریح کرد: حضرت امیرالمومنین (ع) و فاطمه زهرا (س) به ضروریات اولیه اکتفا کردند و زندگی ساده اما پر از مهر و صفای خویش را آغاز کردند.

پایبندی به الزامات یک خانواده سالم
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان سمنان مهم ترین عامل طلاق در استان را عدم هم ترازی زوج ها دانست و اظهار داشت: در دین اسلام هم به انتخاب همسر هم تراز تاکید بسیاری شده است و متأسفانه خیلی از طلاق های امروزی ریشه در عدم هم ترازی در سطح فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی دارد.
شکری پایبند نبودن افراد به الزامات یک خانواده سالم را از دیگر عوامل مهم طلاق برشمرد و اضافه کرد: کسی که ازدواج می کند چه زن چه مرد هویت جدیدی پیدا می کند که دارای مسئولیت ها و الزاماتی است که اگر بر آن پایبند نباشد روابط را از تعادل خارج کرده و منجر به ایجاد نزاع خواهد شد.
وی در ادامه با تاکید بر ضرورت تقویت ریشه های فرهنگی و اصلاح افکار و عقاید جوانان از مقوله ازدواج بیان نمود: ازدواج آسان نیازمند فرهنگ سازی است و دستگاه های فرهنگی باید در این راستا فعالیت کنند تا فهم روشنی از ازدواج آسان در جامعه ترویج شود.
ثبت ۳۳۹۰ ازدواج در استان سمنان
سهم سمنان در تعداد ازدواج های ثبت شده سال قبل یک هزار و ۶۵ مورد، شاهرود یک هزار و ۲۳۵ مورد، دامغان ۵۲۳ مورد، گرمسار ۴۱۲ مورد، مهدی شهر ۳۹ مورد، میامی ۴۵ مورد، آرادان ۴۱ مورد و سرخه ۳۲ مورد است مدیرکل ثبت احوال استان سمنان هم در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر ضرورت ترویج فرهنگ ازدواج آسان تصریح کرد: طی سال قبل درمجموع سه هزار و ۳۹۲ مورد ازدواج ثبت شده که این آمار در سال ۹۷ سه هزار و ۵۵۹ مورد بود.
عباس قندالی بابیان اینکه میزان ازدواج ثبت شده در استان ۴.۷ درصد کاهش داشته است، اضافه کرد: سهم سمنان در تعداد ازدواج های ثبت شده سال قبل یک هزار و ۶۵ مورد، شاهرود یک هزار و ۲۳۵ مورد، دامغان ۵۲۳ مورد، گرمسار ۴۱۲ مورد، مهدی شهر ۳۹ مورد، میامی ۴۵ مورد، آرادان ۴۱ مورد و سرخه ۳۲ مورد است.
وی با اشاره به اینکه میانگین سن ازدواج در کشور برای بانوان ۲۳ سال و برای آقایان ۲۷ سال است، اضافه کرد: در استان سمنان هم میانگین سن ازدواج بانوان و آقایان مطابق با میانگین سن در کشور است.
مدیرکل ثبت احوال استان سمنان با تاکید بر اینکه در این زمان خوشبختانه میزان طلاق در استان نسبت به سال ۹۷ بالغ بر ۱۰.۹ درصد کاهش داشته است، خاطرنشان کرد: فرهنگ سازی برای سبک صحیح زندگی و ازدواج آسان نقش مؤثری در کاهش آمار طلاق در استان و پایداری روابط زوج ها ایفا می کند.
شاخص های ظاهری منجر به خوشبختی زوجین نمی شود
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری سمنان هم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه سبک زندگی نسبت به گذشته و نسل قبلی گرفتار تغییر و تحولات عظیمی شده است، تصریح کرد: اولویت ها برای انتخاب همسر به سمت اولویت هایی با شاخصهای سنجش ظاهری سوق پیداکرده و شکسته شدن هنجارهای اجتماعی و تغییر مرزهای اخلاقی عامل اصلی این تحولات است و این در شرایطی است که شاخصهای ظاهری نمی تواند زوجین را به مرز سعادت و خوشبختی برساند.
مهسا شاه حسینی بابیان اینکه باید برای این مساله فرهنگ سازی شود، اضافه کرد: مقوله فرهنگ سازی در کوتاه مدت نتیجه بخش نیست و هم اکنون باید برای اصلاح معیارهای اصل انتخاب و نگرش جوانان در امر ازدواج برنامه ریزی شود بگونه ای که برنامه ریزی جامع با تبیین همه گام های لازم برای جمع آوری اطلاعات و داده ها از رصد و پایش وضعیت کنونی گرفته تا تعیین هدف و شناسایی نقشه راه با جزئیات کامل برای رسیدن به هدف موردنظر در این برنامه تدوین شود.
وی با تاکید بر اینکه آموزش های لازم برای تحقق این هدف باید در بستر مراکز آموزش عالی و آموزش وپرورش استان سمنان برای فرزندان در سنین نوجوانی عرضه شود، خاطرنشان کرد: برنامه های فرهنگی و آموزشی در جهت اصلاح سبک زندگی و ایجاد تحول در نگرش جوانان برای امر ازدواج نیازمند تعامل و همکاری دستگاه های اجرایی و فرهنگی و حضور فعال رسانه هاست.

اجرای طرح «ارتقای توان افزایی و تاب آوری» در سمنان
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری سمنان از اجرای طرح «ارتقای توان افزایی و تاب آوری» در سمنان با راهبری معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در استان اطلاع داد و اظهار داشت: با عنایت به شرایط فعلی انتشار کرونا در جهت روش اجرای این طرح به صورت حضوری با مشکلاتی مواجه شدیم که درصدد شناسایی ظرفیت های موجود برای اجرای این طرح در بستر فضای مجازی هستیم.
شاه حسینی، آموزش ۱۰ سرفصل از مهارت های زندگی را مهم ترین رویکرد استانداری از اجرای این طرح عنوان نمود و اظهار داشت: آموزش اولویت ها و شاخصهای مهم برای اصل انتخاب همسر، خودآگاهی و تعامل و تفاهم با همسر ازجمله مهم ترین سرفصل های آموزشی این طرح است.
وی از اجرای طرح ملی «گفتگوی خانواده» در استان اطلاع داد و اضافه کرد: این طرح فتح بابی برای مطرح کردن گفتگوی بین نسلی بود که در سال ۹۷ شروع شد و سال ۹۸ به پایان رسید.
سمنان جزو آخرین استان ها در نرخ ازدواج
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری سمنان با اشاره به کاهش آمار ازدواج در استان بیان نمود: سمنان در سال ۹۸ جز آخرین استان ها در نرخ ازدواج در مقایسه با سایر استان های کشور قرار گرفت و به ازای هر یک هزار نفر ۴.۸۸ ازدواج در استان ثبت شده است.
شاه حسینی با اشاره به اینکه این آمار در کشور به ازای هر یک هزار نفر ۶.۴۳ مورد ازدواج است، خاطرنشان کرد: عارضه یابی از این چالش و بررسی علل و عوامل کاهش ازدواج در استان در دستور کار قرار دارد.
وی در ادامه از رونمایی سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده اطلاع داد و اظهار داشت: یکی از اهداف این سند ترویج ازدواج آسان و تغییر سبک زندگی و پرهیز از تجمل گرایی به سمت ساده زیستی و تغییر اولویت ها برای انتخاب صحیح همسر است.
بهره گیری از ظرفیت مشاوره قبل از ازدواج
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری سمنان در بخش دیگری از سخنان خود بابیان اینکه عدم آگاهی از قوانین و آموزش های لازم در مورد مفاد عقدنامه و دانش و آگاهی لازم طرفین در مورد مسائل حقوقی امر ازدواج از مهم ترین عوامل کاهش آمار ازدواج و ناپایداری آنها است، خاطرنشان کرد: بازطراحی ساختارهای قانونی برای ایجاد پایداری در روابط زوج ها نقش مؤثری در این راستا ایفا می کند.
ترویج ازدواج آسان و تغییر سبک زندگی و پرهیز از تجمل گرایی به سمت ساده زیستی و تغییر اولویت ها برای انتخاب صحیح همسر شاه حسینی در ادامه با تاکید بر لزوم بهره گیری از مشاوره قبل از ازدواج برای ایجاد پایداری در این امر تصریح کرد: در کشورهای توسعه یافته دو شاخص توسعه یافتگی در نهاد خانواده دیده می شود که هر خانواده از ارتباط با یک متخصص روانشناس و یک وکیل بهره می برد.
وی بابیان اینکه ازدواج سنتی است نبوی و پیوندی است بلندمدت، افزود: دو اصل احترام و عشق برای ازدواج ضروریست و بدون هر یک از آنها این سنت ناپایدار و بی ارزش خواهد بود و باید در این رابطه از بدو تولد به فرزندان آموزش های لازم عرضه شود.
درباره عوامل و موانع ازدواج آسان صحبت ها و اظهارنظرها زیاد است اما قدر مسلم اینکه شرایط اقتصادی امروز مانع بزرگی بر سر راه ازدواج آسان جوانان هستند در نتیجه باید دید در آینده دولتمردان برای تسهیل ازدواج جوانان چه اقدامی می کنند؟ جوانانی که به نظر می آید بخشی از آنها امروز حداقل قید ازدواج را با خاطر همین مشکلات زده اند.


منبع:

1399/05/04
23:37:35
5.0 / 5
1510
تگهای خبر: برنامه , جوانان , حقوقی , رسانه
این پست بلاگ سان را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات کاربران بلاگ سان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
sunblog